bildspel11
bildspel21
bildspel31

Dofter som lindrar stressen

2023-03-24

Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Nu har en grupp forskare studerat vilka dofter från växtriket som kan hjälpa oss att slappna av. Människan har genom hela sin historia använt dofter för att påverka tankar och känslor.

Får doften av saltvatten och tång dig att tänka på barndomens somrar vid havet? Lockar halm fram minnen av tid spenderad i stallet som tonåring - eller av det där besöket på en bondgård i mellanstadiet? Att dofter kan väcka känslor och minnen till liv har de flesta av oss upplevt. Men kan de också vara en hjälp i vardagen för att få oss att slappna av? Det ville forskaren Anna Maria Palsdottir och hennes kollegor ta reda på.
Hon har tillsammans med en grupp forskare undersökt hur dofter i ett trädgårdslandskap kan bidra till att minska stress hos personer som lider av stressrelaterad ohälsa. Studien pågick i fem år och hade sammanlagt 59 deltagare som i 12-veckors perioder deltog i naturbaserad rehabilitering, en rehabiliteringsform där naturen används för att läka stress och utmattninssymptom.

Forskarna undersökte hur deltagarna uppfattade och integrerade med dofter som fanns i trädgården; blommor, örter, barrträd och gräs. Tidigare forskning har visat att inslag av naturen, särskilt dofter, kan ha effekt på stressreducering.
När man känner en behaglig doft kopplas det parasympatiska nervsystemet på, förklarar Anna Maria Palsdottir.
- Det sänker pulsen, andningen lugnas, matsmältningen sätter igång och man blir mer öppen för att utforska sin omgivning.
Det är motsatsen till det sympatiska nervsystemet, som aktiveras vid "fight or flight".
Forskarnas mål var att identifiera växter som kan ha positiv och evidensbaserad effekt vid naturbaserad rehabilitering men Anna Maria Palsdottir tycker att fler skulle kuna ha nytta av att aktivt fundera över vilka dofter man har i sin omgivning, hur det påverkar en och vad man kan göra åt det.
- När det gäller arbetsmiljön så tänker man ofta på saker som belysning och ergonomi men aldrig på vilka dofter som finns där, säger hon.

Forskargruppens nästa projekt är att undersöka vilken effekt naturliga dofter kan ha i kontorsmiljö men Anna Maria Palsdottir vill redan nu uppmuntra till att använda dofter för att förbättra sitt välmående, både på jobbet och hemma.

Sök upp en doft som du känner gör dig glad eller lugn. En växt ger ofta en svag bakgrundsdoft men om du klappar på den blir doften starkare. Har du inte möjlighet att hitta växter så kan du använda doftoljor istället, säger hon.

Elisabeth Wahlström, VD

Källa: Arbetsliv, Prevent