bildspel11
bildspel21
bildspel31

Struktur viktigare när distansarbete fortsätter

2020-09-17

För många väntar fortsatt distansarbete i höst. Struktur i vardagen är nyckeln för att orka på lång sikt, enligt Johan Waara, psykolog och universitetslärare vid Uppsala universitet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt distansarbete för de som har möjlighet och vissa menar att arbetslivet kanske aldrig blir sig likt igen.

Våren blev som den blev. En del kanske till och med tyckte att det var lite skönt med den påtvingade isoleringen. Men det är nu som den stora utmaningen börjar, säger Johan Waara.
Hans tips är att inte göra alltför detaljerad planering för verksamheten på lång sikt, eftersom risken är stor att planerna kullkastas.

I början trodde vi kanske att pandemin blir ett 400 meters lopp, men det får vi nog snarare tänka att det är maraton.

Att gå till kontoret en viss tid varje dag ger en struktur i tillvaron och när den försvinner finns en risk att allt börjar flyta, menar Johan Waara sin är oroad över de negativa konsekvenserna.

Kulturarbetare, som konstnärer och författare, har ju alltid jobbat hemifrån och styrt sitt arbete själva. De som lyckas bäst är de som är väldigt strukturerade.

TVÅ TIPS FÖR ATT FÅ STRUKTUR PÅ ARBETSDAGEN FÖR ATT MÅ BÄTTRE:
1. Planera in fokustid när du ska utföra arbete. Mellan vilka klockslag jobbar du och när har du paus, fika,lunch.
2.Planera in fysisk aktivitet för att minska stillasitande. Gå ut och går en runda till ditt eget hem eller avsluta jobbet med en promenad, fysisk aktivitet till musik eller vad den nu kan vara.

Utanför kontoret försvinner den sociala kontrollmekanismen och risken är antingen att man jobbar för mycket eller inte alls när chefen och kollegorna inte finns där längre

Elisabeth Wahlström, VD

Idékälla: Arbetsliv 2020/4