bildspel11
bildspel21
bildspel31

Så fixar du en bra hemarbetsplats

2020-07-23

De flesta hem är knappt lämpliga för dagligt digitalt jobb under lång tid. Men med några enkla medel går det att få till ett hyfsat hemmakontor.

1. BORD
Bordsytan ska vara i armbågshöjd när man sitter ner. Underarmarna ska vila på bordsytan. Om stödet är dåligt är det lätt att få spänningar i nacke och axlar.
Köksbord är ofta lite för höga. Då får man justera med hjälp av en stol i stället och om möjligt välja en stol som är lite högre än en vanlig köksstol.

2. DATOR
De flesta använder en laptop när de jobbar hemma. Både laptopens skärm och tangentbord är för små för att det ska bli bra rent ergonomiskt. Om distansarbetet är längre än någon enstaka dag är det därför viktigt att koppla in ett löst tangentbord, en större skärm och en datormus. Ett headset är också bra att ha vid digitala möten eller telefonsamtal.

3. STOL
Fördelen med riktiga kontorsstolar är att de ofta har ett bra stöd i svanken. Något som vanliga köksstolar saknar. Men det går att kompensera genom att ta en fast kudde och sätta som stöd för ryggen.

4. BELYSNING
I hemmiljö har man ofta mer direkt ljus och på kontor är det vanligt att det sitter lysrör i taket som ger allmänbelysning. Direkt ljus över köksbordet riskerar att ge reflexer i bildskärmen. Om man samtidigt behöver läsa på papper samtidigt som man skriver på datorn är en flyttbar läslampa bra att använda istället. En annan sak som är viktig är att inte sitta precis bredvid ett fönster så att bildskärm och fönster hamnar på samma plan.
OBSERVERA att även när du jobbar hemma är det arbetsgivaren som är ansvarig för din arbetsplats.

Elisabeth Wahlström, VD

Källa: Stefan Oliv, med.dr i arbets- och miljömedicin och ergonom vid Sahlgrenska akademin.