bildspel11
bildspel21
bildspel31

Ta makten över mobilen.

2019-10-29

"Var det roligt i fredags? Det känns inte så, men det står på Instagram, så då måste det ha varit det". Den smarta mobilen är ett fantastiskt verktyg som vi verkligen har nytta av både privat och på jobbet. Samtidigt kan den bli både en tidstjuv och ett störningsmoment om vi inte ser upp. En sak är klar: den har förändrat allas våra liv. Och det på rekordkort tid.

Vi svenskar tillbringar motsvarande 30 arbetsveckor om året med mobilen och i genomsnitt 3,5 timmar per dag. Vi har fler digitala vänner än verkliga vänner och ungefär lika många kollar mobilen det sista de gör innan de somnar, som det är som pussar sin partner god natt eller läser en bok.

Idag är det svårt att tänka sig ett liv utan smarta telefoner, men det har faktiskt bara funnits i drygt tio år och det gäller de sociala medierna där vi hänger och har våra vänner. Och det är just här, i våra sociala relationer, som mobilen har haft störst inverkan på oss, säger Nanna Gillberg, forskare vid Göteborgs universitet..

Beteenden som för bara några år sedan ansågs som extremt respektlösa har blivit det nya normala. Vi kan sitta på ett möte där någon har slitit hårt för att förbereda en presentation eller i ett djupt samtal med en av våra närmaste vänner och mitt under detta samtal hala upp mobilen och börja kolla den medan vi lyssnar. Det värsta är att få reagerar. Vi är där fysiskt men inte alltid mentalt.

Är det bra eller dåligt? Tja, det beror på vem man frågar. Enligt en undersökning från Demoskop i år, som statistiken ovan är hämtad ifrån, ansåg runt hälften att det digitala skärmlivet fått dem att känna sig mer ensamma, medan ungefär lika många tyckte att det fått dem att bli mer sociala och träffa fler människor IRL, i verkliga livet.

Hur som helst har vi blivit beroende menar Nanna Gillberg, forskare vid Göteborgs universitet som precis har kommit ut med boken Påsatt och avskärmad i en uppkopplad värld.
Det är helt uppenbar för mig att vi i dag normaliserat användningen av mobilen till den grad att vi har svårt att vara ifrån den ens korta stunder säger Nanna Gillberg och fortsätter att samhället hejar på användningen och vi själva låter den allt som oftast gå före och påverka sociala relationer, jobb och sömn.

En konsekvens är den stress som följer på den ökade synligheten i sociala medier. Alla vill vi visa upp oss från vår bästa sida och då ersätts lätt äkthet med storytelling och ständiga jämförelser med hur andra har det och vad de tycker och tänker om oss.

Även våra jobb påverkas av mobilernas ständiga närvaro.
Mobilen stör jämt även när den ligger upp och nervänd eller i en låda. Vi vet att den erbjuder en stunds rolig och kravlös underhållning om vi plockar upp den och den vetskapen tar av vår koncentrationsförmåga.

Förutom att ta av vår koncentrationsförmåga påverkar mobilen också hur vi ser på arbete och ansträngning.
Det digitala livet är designat för att få oss att klicka oss vidare och stanna så länge som möjligt genom att appellera till vår hjärnas efterfrågan på snabba kickar.
Livet i den digitala världen bidrar till att vi blir rastlösa och ofokuserade. Vi blir rädda för allt som är krävande och till synes tråkigt.
Trösklarna har sänks för hur mycket vi orkar anstränga oss innan vi ger upp och känner oss understimulerade.

SÅ BRYTER DU DINA VANOR
Det här kan du göra:

KARTLÄGG DITT MOBILA LIV
Skaffa en app som kartlägger dina mobilvanor och visar hur mycket, hur ofta och till vad du använder den. Vissa mobiler har inbyggda övervakningsfunktioner.

PÅ JOBBET
Lägg mobilen i en låda under möte och jobb eller använd Stör ej-funktionen. Sätt ett gummiband runt mobilen så försvåras slötittande. Flytta sociala medier från mobilen till datorn.

I DET SOCIALA LIVET
Mobiler smittar. Ha mobilfria luncher och middagar. Sätt mobilen på ljudlös och stäng av notiser och aviseringsljud. Prata öppet om det: ska vi umgås eller hålla på med mobilen.

HEMMA
Använd en riktig klocka istället för mobilens så fastnar du inte lika lätt i slö surfande. Undvik mobilen innan sovdags så stör inte det uppiggande blå ljuset insomningen. Avsätt lite mobilfri tid varje dag.

EN TYST DAG
1 juni faller den årliga mobilfria dagen, ett svenskt initiativ från 2002 där alla uppmanas stänga av sina mobiltelefoner för att värna den gemensamma ljudmiljön

SMART MED "DUM" TELEFON.
Leta upp en gammal knapptelefon eller köp en uppdaterad retrovariant så minskar risken för lössurfande. Syftet är att skaffa en mobil som är så styltig att använda att den inte är mer distraherande än en penna och papper.

Elisabeth Wahlström
VD
Källa: Arbetsliv 5/2019